AINUS ÜLE-EESTILINE TUDENGILEHT

.
advertisement

Ujuv ühiselamu muudab koolielu põnevamaks

Ujuv ühiselamu muudab koolielu põnevamaks

USA-s Marylandis asuva St. Mary kolledži tudengil Kimberly Fitzgeraldil läheb nägu alati naerule, kui keegi küsib, kus ta elab. Ent mitte ainult temal, vaid ka ülejäänud 239 õppuril, kes elavad kruiisilaeval. Põhjus, miks merel elatakse, on väga lihtne: hallituse tõttu oli kool sunnitud sulgema kaks ühiselamut. Algselt pidid tudengid ööbima hotellis, mis asus 45 minuti kaugusel, kuid nüüd on elamine märksa mugavam, kirjutab nytimes.com.

Kuna 45-minutiline koolisõit oli kooli juhtkonna arvates liig, nähti ränka vaeva, et muid alternatiive leida. Tänu sama kooli vilistlase abile leitigi ühiselamu kruiisilaeva Sea Voyager näol. Laev seisab kohalikus sadamas, mis koolile juba varasemgi tuttav oli – seda kasutati uurimismaterjalina.

„Kuigi algul arvasime, et see on kõigest nali, otsustasime siiski lähemalt uurida,“ ütles kolledži direktor Joseph. R. Urgo. „Mida rohkem me teada saime, seda realistlikumaks idee muutus,“ lisas Urgo.

Tudengid seadsid end laeval sisse novembri alguses. Kuna see on juba teine kord lühikese aja jooksul, kui nad on pidanud kolima, on see tekitanud küllaltki suure pahameeletormi. Ühelt poolt on kaebajateks tudengid ise, kelle õppetööd kolimine segab ja teiselt poolt nende vanemad, kes samuti õppetöö kvaliteedi üle kurdavad.

Ka direktor Urgo nõustub, et kolimine on tudengitele koormav, eriti just esimese ja teise kursuse omadele. „Kogu meie kolledži idee seisnebki selles, et tudengitel on koht, kus elada ja nad ei pea muretsema oma järgmise toidukorra pärast,“ lausus Urgo, „kuid praegu on see korraldus veidi häiritud.“

Segadusest hoolimata on tudengid äärmiselt põnevil, sest kruiisilaeval elamine ei ole päris tavaline. Näiteks on laeval varem asunud suveniiripoest tehtud ühiselamu juhtide kontor, ballisaalist on saanud puhkeala ning pubi töötab kohvikuna.

Ujuvas ühiselamus elava Kimberly Fitzgeraldi sõnul ei ole tegemist luksusliku kruiisilaevaga. Ruumiga on kitsas ja nii pidi ka tema suure osa oma asjadest koju tagasi saatma. „See ei ole küll üliekstravagantne, kuid see töötab,“ märkis Fitzgerald.

Ent nagu kruiisilaevale kohane, on seal elamisel omad eelised. Näiteks vahetab laeva personal kahel korral nädalas kõigi voodiriided ja rätikud. Lisaks on igas kajutis oma vannituba, mistõttu ei pea terve korruse õppurid seda jagama.

Kuigi ujuv ühiselamu on sealkandis omandanud omamoodi fenomeni staatuse, jääb see lühikeseks. Tudengid kolivad laevalt välja detsembri lõpus ja juba jaanuari alguses ootavad neid hallitusevabad ühiselamud. Kuigi tudengid ei oota järjekorras juba kolmandat kolimist pikisilmi, üritavad nad kruiisilaeval elamisest siiski maksimumi võtta.

Helen Mihelson

 

 

 

 

 

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>