AINUS ÜLE-EESTILINE TUDENGILEHT

.
advertisement

Evelin Kuzin räägib, miks elada tervislikult

Evelin Kuzin räägib, miks elada tervislikult

Evelin Kuzin on tudeng, kes vastas Eesti Üliõpilaslehe tagasisideküsitlusele ja võitis peaauhinna – lehe staari staatuse ehk persooniloo. Oleks me aga Evelinist enne midagi teadnud, oleksime võinud temast loo teha juba ammu. 

Kes sa oled ja mis sa teed?

Õpin Tartu tervishoiu kõrgkoolis õeks esimest aastat. Enne õppisin kutsehariduskeskuses sekretäriks, personalitöö spetsialiseerumisega. Aga see oli minu jaoks vale ala. Olen rohkem humaanne ja mitte paberiinimene. Tulin sealt paar kuud enne lõppu ära. Lihtsalt jooksin kokku. Kaks nädalat istusin toas ja mõtlesin, mida ma tahan või ei taha.

Ja otsustasid minna õppima õeks?

Mind huvitab inimkeha. Kui kellelgi on mingi haigus, siis mind on alati huvitanud, millest see täpselt tuleb ja mis see tähendab. Siis ma mõtlesingi, et äkki on hoopis tervishoid minu valdkond. Olen ise samuti hästi tervislik inimene. Propageerin ka teistele tervislikke eluviise.

Näed sa end tulevikus õena töötamas?

Jah, muidugi. Mul on plaanid juba valmis. Plaanin õppida vaimset õendust, sest ma tahaksin töötada psühhiaatriahaiglas. Kirurgia on tore ja inimkeha ka, aga seal on liiga palju verd ja õmblemist. Ma pigem töötaksin inimeste vaimse poolega. Ma olen selline hästi analüütiline inimene. Mulle meeldib inimesi lahti mõelda, põhjuseid otsida, selgitusi leida. Ei tahaks päev otsa skalpelli hoida ja arsti otsaesist tupsutada.

Miks siis mitte ise näiteks psühholoogiat õppida?

Ma ei kujuta ennast ise päris istuvana ette… See õendus pakub ikkagi natuke liikumist. Tahaks tegutseda rohkem.

Mis sa peale õppimise teed?

Viimasel ajal väga palju polegi jõudnud peale õppimise. Mis need noorte huvid on tänapäeval? Käin kelgutamas… Mulle meeldib fotograafia näiteks, aga ma ise pildistada väga ei taha, mulle meeldib pigem neid töödelda, disainida. Suvel ma reisin ja puhkan, sõidan häälega ringi.

Miks sa hääletad?

Sest tudengid on tegelikult ikkagi väga vaesed. Kaua sa petad emalt välja seda raha, et minna Tallinnasse. Saab tasuta, saab huvitavaid inimesi näha, mõnikord saab natuke selliseid ohtlikke inimesi kohata. See on selline väike proovilepanek, et kas sa julged, kas sa suudad ja kas sa saad hakkama.

Mis sinuga seni hääletades põnevat on juhtunud?

Ega eriti ei olegi siiani. Ükskord võtsid mind kaks noormeest peale. Tahtsin Tallinnast Tartusse. Siis nad keerasid mingi hetk maanteelt kuhugi väiksele teele ja mingi maja juurde, kus olid inimesed ja mingi pidu. Ütlesid, et teeme nüüd väikse vahepeatuse. Siis ma jooksin küll läbi metsade. Aga minuga ei ole midagi ohtlikku juhtunud. Suvel plaanin hääletada Pariisi. Ma loodan, et siis juhtub minuga midagi põnevamat.

Hirmu ei ole?

Elu ongi selline, et sinuga võib absoluutselt iga päev midagi juhtuda, saad infarkti, veresoon lõhkeb, jääd auto alla. Kui ma elu kardaks, siis ma istuks kogu aeg toas. Minu jaoks ongi reisimine ja hääletamine natuke enda ületamine. Kõik on oma mugavussfääris kinni. See on natuke teistmoodi. Mul on seda vaja. Sest muidu ma lähen jälle musta auku ära ja tuleb masendus peale.

Aga saad pikalt hääletades põllu peal magamisega hakkama?

Oled sa proovinud näiteks kunagi suvel heinarullide otsas magada? See on nii lahe. Hommikul natuke torgib ja sügeleb, aga see on nii lahe. Sa näed tähti taevas ja mõtted lähevad uitama. Suvi on nii lahe. Sel suvel ma olingi enamuse ajast maal, seal on nii palju põlde, siis ma magasin heinarullide otsas. Väljas on ikka põnevam.

Sa mainisid, et propageerid tervislikke eluviise. Kuidas siis elama peab?

Sa ei tohi ületada piire. Alkoholi võib juua, aga seal on ka omad piirid. Nädalas peab olema kolm alkoholivaba päeva. Naisel on kolm ühikut alkoholi, mis on umbes üks siider. Tegelikult ei soovita ma üldse alkoholi, see rikub nii palju meie tervist. Pigem polegi asi võib-olla alkoholi mõjus, vaid selles, kuidas sa siis käituma hakkad. Siis on palju riskikäitumist. Inimesed lähevad kaklema jne.

Aga miks ikkagi valida elu nautimise asemel tervislikud eluviisid?

Nagu mu vend ütles, kes jättis suitsetamise päevapealt maha – raha jääb enda jaoks rohkem. Alkohol ja suits ja kõik need meelemürgid on mööduv lõbu, see tunne läheb mööda. See on jama. Ma kogun raha ja ostan endale uue jope või telgi või midagi muud.

Kas õeks õppimine on neid mõtteid süvendanud?

On huvitav teada saada, kuidas need protsessid kõik kehas toimuvad, aga ma olen alati nii mõelnud. Et ma ei riku ennast. Ma ei tea, kas ma olen vanana sündinud või mis värk on. Aga alkohol ja suits on minu jaoks täiesti välistatud. Ma ei ole kunagi tahtnud.

Paljud ütlevad, et see oleneb, mis seltskonnas sa liigud, et see kõik on seltskondlik probleem. Aga minu jaoks ei ole. Ma ei seisa isegi kõrval kunagi, ma lähen minema. Minu arust saab sõbrad leida ka sellised, kes ei suitseta ja kes ei riku sinu ja teiste tervist. Sul ei ole vaja selle kambaga kaasa minna.

Ma olen täiskarsklane. Olen kunagi proovinud, ühe siidri ära joonud, õlut kunagi. Maitse on nii halb minu jaoks, üldse ei tõmba. Eelistan jäätisekokteile, limpsi ja ploomimahla.

Küsis Kadri Inselberg

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>