AINUS ÜLE-EESTILINE TUDENGILEHT

.
advertisement

ARVUSTUS: “Mina, kunstnik Šarunas”

ARVUSTUS: “Mina, kunstnik Šarunas”

Kumu 4. korrus

Šarunas Sauka

Miks võiks käia kunstinäitustel inimene, kes pole ise kunstnik või lihtsalt üldisemalt inspiratsioonijanus? Eriti veel kaasaegse kunsti näitusel, mis pole veel meie ajalugu või klassika, mida „peab igaüks näinud olema“.

Šarunas Sauka näitusel jalutades tekkis mul sellele küsimusele üks vastusevariant. Nii nagu koolis õpetatakse matemaatikat väga keerulise tasemeni sellepärast, et arendada noorte mõtlemisvõimet, siis ka kunsti vaadates ja kujundeid tõlgendades areneb minu arvates inimese võime maailma, ühiskonda ja inimloomust tõlgendada ning sellest kõigest aru saada, süsteemi luua.

Ühe Sauka maali detailide rägastiku juures võib istuda tunde. Mõelda ja nuputada, mida tahab kunstnik öelda ühe või teise detaili, kujundi või värvikombinatsiooniga. Julgen öelda, et tõlgendamisruum on lõputu.

Sauka maalimistehnika on aukartust äratav. See on renessanslikult täpne ja külluslik, värviküllane ja särav. Maalides vastandub inimühiskonna kõige pahelisema külje koletu sisu ning looduse puhas ilu. Need maalid on samal ajal võluvalt ilusad ja groteskselt koledad.

Kindlasti on leedu postmodernisliku kunstniku Šarunas Sauka näitus üks kõige huvitavamaid, mida ma oma elu jooksul olen näinud.

Alustasin sellest, et näitusel käimine on hea mõtteharjutus. Mida ma siis lõpuks välja mõtlesin? Seda, et Sauka maalid näitlikustavad selgelt seda, mida mõtles Jean-Paul Sartre oma surematu tsitaadiga „Põrgu, see on teised inimesed“. Saukal on näitusel üleval ka maal „Probleemidega mees“, kus kujutatakse alasti meest, kelle keha on kaetud prussakalaadsete väikeste inimestega.

Sauka ütleb näituse sissejuhatavas tekstis, et kui kunst on mäng, siis see on vene rulett ja kõik padrunid peavad olema tõelised, isegi siis, kui see tähendab kunstniku jaoks enesetappu. See näitus on valus, see on ilus ja just sellepärast ongi see erakordselt hea.

 

Näitusel käis Kadri Inselberg

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>